Zaterdag 8 +
zondag 9 april 2017

Toegang gratis

Bekijk hier het fotoverslag van 2016

8+9 april was het zover:

Historisch Spektakel Grave 1674

Op 8 + 9 april vindt de tweede editie van het Historisch Spektakel Grave plaats! Twee dagen lang wordt u meegenomen in het jaar 1674, het jaar van het Beleg van Grave. Het centrum zal bruisen van allerlei activiteiten. Kom en beleef het mee!

Deel deze pagina

Kerfstokjes die schooljeugd nodig heeft voor spelen tijdens het Historisch Spektakel Grave

Voor jong...

Wat heb jij op je kerfstok? Zou jij ook wel Musketier willen worden? Speel samen met je familie het buitenspel ‘Beleg van Grave’ en neem de stad in!

Waarom 1674?

In dat jaar is Grave bezet door de Franse koning Lodewijk XIV. Na een lange belegering wordt de stad ontzet door stadhouder Willem III, prins van Oranje. We leren de Franse generaal De Chamilly kennen en de bevelhebber van de Nederlandse troepen Van Rabenhaupt.

Scroll naar beneden voor meer geschiedenis.

...en oud!

Luister naar de muziek, hoor de kanonnen, speel een spel, zie de slag om Grave, zing mee met de Mertbloazers, struin over de streekmarkt of loop mee met de Musketiers.

Waar?

Zowel op 8 + 9 april begint het Spektakel om 12.45 uur met een optocht van de Hampoort en het Bekaf naar de Markt. Daar wordt het kanon afgevuurd en opent burgemeester Roolvink om 13.00 uur het Spektakel.

Het Historisch Spektakel speelt zich verder af in de binnenstad van Grave op verschillende locaties. In en rond De Hampoort, op het voormalig Visio-terrein, de Markt, Half bastion Bekaf en op de Loswal. Alles kun je vinden op een gratis in het weekend te verkrijgen programmafolder met plattegrond die bij de entree van het Spektakel wordt uitgedeeld. De kinderen krijgen daar een kerfstokje. 

Zij zijn er
ook klaar voor!
1674

Wat is er in 2017 te zien en te beleven?

Op diverse plekken in het centrum
Kerfjes verdienen op je kerfstok door o.a. kleding van musketier Joris zoeken, historisch rondweven, het spel 1674 spelen, je eigen munt maken, een broodje bakken, schieten met de kleine trebuchet.
Minimaal vier kerfjes verdiend?
Dan word je tot musketier geslagen.

Half bastion Bekaf
Kampement met o.a. wolviltster, schapen, ridders, uilen, smid, steenhouwer Baroen leert de jeugd om te gaan met een musket.
Vanaf 14.30 uur slaat de wethouder of de burgemeester de jeugd tot musketier.

Visio-terrein
Trebuchet schieten
Handboogschieten
Carbidschieten

Verspreid in de binnenstad
Figuranten in historische kleding en onder meer tollenmaker, mandenvlechters, palingrokers, marskramers, bierbrouwers, kruidenvrouwtje, middeleeuws speelgoed, honing, jam en sieraden. 

In en rond De Hampoort
Likeur proeven.Gerookte paling eten.
Het verhaal over de juffer uit de Hamstraat, uitgebeeld door Stichting Jeugdwerk Rijkevoort.

Loswal
Broodbakken
Kampement van de scouting

Op de Markt
Bezoek markies De Chamilly 
Speel het tafelspel ‘Beleg van 1674’ in het historisch stadhuis

Op het plein bij de kerk
Het blijspel Hoop van Karrespel uit Oploo

Binnenhof
Laat je fotograferen als een oude meester of het melkmeisje van Vermeer.
Voorstelling van poppenspeler Plansjet

Kasteeltje
Tablau Vivant van de Gebroeders van Limburg

Meedoen

Het Historisch Spektakel kan niet zonder de hulp en inzet van vele organisaties en vrijwilligers. Wil je ook meedoen of meehelpen neem dan contact op met Leo Burgers, l.burgers@cloveniersgildegrave.nl


Wil je op de hoogte blijven van de voortgang? Bezoek dan onze Facebookpagina of volg ons op Twitter.

Speciaal voor de (school)jeugd

Maar zeker is dat ook in de tweede editie van het spektakel er voor de schooljeugd van binnen en buiten Grave van alles te beleven zal zijn!

Historische prent van het Beleg van Grave 1674, herdacht tijdens het Spektakel

Grave 1674- een beroemd beleg

De 17e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw in Nederland. Dat gold vooral voor Holland dat door overzeese handel rijk was geworden. Zuid-Nederland was wel veroverd door de Nederlandse Republiek maar was Generaliteitsland, wat betekende dat het rechtstreeks bestuurd werd door de Staten Generaal. De mensen waren arm. Het katholieke geloof was verboden en alleen als je protestant was kon je een baantje bij de overheid krijgen.

Zuiderfrontier
Grave maakte deel uit van de Zuiderfrontier, een waterlinie van Sluis tot Nijmegen, met vestingsteden en gebieden die je onder water kon zetten. Deze linie moest ervoor zorgen dat de Republiek niet vanuit het zuiden aangevallen kon worden. Maar in het rampjaar 1672 gebeurde dat toch. De Republiek der Nederlanden wordt aan alle kanten aangevallen.

De Fransen zijn de baas
Omdat ‘s-Hertogenbosch door de Staten Generaal belangrijker wordt gevonden, verplaatst Willem III een deel van het garnizoen uit Grave naar die stad. Door deze tactische fout valt Grave in 1672 zonder dat er een schot gelost is in handen van het Franse leger. De Fransen zijn daarmee baas in Grave en de stad wordt weer katholiek. De bevolking wordt uitgebuit en van welvaart is geen sprake. Geld was er vaak niet dus werden je schulden op een kerfstok gekerfd.

Het beleg van Grave
Twee jaar later, in 1674, verschijnt luitenant-generaal Van Rabenhaupt met een groot Staats leger voor Grave om de Franse bezetting onder generaal Noël Bouton markies de Chamilly uit de vesting te verdrijven. De stad is tot barstens toe met munitie en proviand gevuld, waaronder honderden levende koeien en 500.000 pond kruit voor de 110 kanonnen. Pas na de komst van versterkingen onder Willem III keren de kansen en moet De Chamilly de vestingstad Grave opgeven. Na vier maanden beleg capituleert De Chamilly op 27 oktober 1674, de 28ste trekt Willem III de stad binnen. De 28ste oktober wordt in Grave tot ver in de achttiende eeuw als feestdag gevierd.
Het beleg van Grave heeft zowel in Frankrijk als in Nederland geschiedenis gemaakt. In Frankrijk werd gejuicht over de dapperheid van het Franse garnizoen, in Nederland werd gejuicht over de dapperheid van de aanvalstroepen onder Willem III.

De stad in puin
Grave was compleet aan flarden geschoten. Slechts twee huizen kwamen ongeschonden uit de strijd. De St. Elisabethkerk, het stadhuis en het Catharina Gasthuis, allen waren zwaar beschadigd. Ook het kasteel van Grave, ooit geboorteplaats van Anna van Buren, ontkwam niet aan de beschietingen. Het was onbewoonbaar geworden en is nooit meer hersteld. Het zou jaren duren voordat de verarmde bevolking de huizen in redelijke staat konden herbouwen.

1674 - aanleiding voor het Historisch Spektakel
Tijdens het spektakel laten de Cloveniers deze tijd herleven. We leren de hoofdrolspelers Van Rabenhaupt en De Chamilly kennen. Von Rabenhaupt neemt met zijn Musketiers en vele anderen de stad Grave weer in, en de piekeniers staan weer op wacht bij De Hampoort. We zullen als slotact op waardige wijze afscheid nemen van Generaal de Chamilly en zijn troepen.

Grave 2 dagen
in de sfeer van
1674

Openingstijden

Zowel op 8 + 9 april begint het Spektakel om 12.45 uur met een optocht van zowel de Hampoort als Bekaf naar de Markt.

Organisatie

De Cloveniers of Schutterye tot Grave tekent voor de organisatie.
Contactpersoon:
Leo Burgers, l.burgers@ cloveniersgildegrave.nl

Bereikbaarheid

Grave ligt aan de N324 en N 321,
25 minuten rijden van Nijmegen, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch.
Parkeren buiten de vesting!

Meer informatie

Heeft u vragen? Kijk op Facebook en Twitter voor de laatste nieuwtjes en updates.