3+4 april 2021
Historisch Spektakel
Toegang gratis

GECANCELD!

De derde editie van Het Historisch Spektakel 1674 zou dit jaar plaats vinden op 4 + 5 april 2020, vanwege het Corona-virus en de adviezen van het RIVM is het festival verplaatst naar 3+4 april 2021. We hadden niet voorzien dat de beperkingen vanwege het virus nog van kracht zouden zijn. Met pijn in ons historisch hart hebben we het Historisch Spektakel 2021 ook moeten cancelen. Zie ook het persbericht van 3-2-2021 in ArenaLokaal. Bekijk hier het videoverslag en hier het fotoverslag van eerdere edities.

Naar de Facebook pagina van HS 2020 >

3+4 april 2021 GECANCELD:

Historisch Spektakel Grave 1674

Meedoen?
Heb je de vorige edities mee gedaan? In groepjes, met jouw vereniging of clubje of als individue? Dat kan in deze editie ook weer. Wij zoeken figuranten die de sfeer van 1674 willen uitbeelden. Muzikanten die historische klanken kunnen laten horen en andere leuke ideeën waardoor je in Historisch Grave deze twee dagen het Beleg van 1674 gaat beleven.

Wilt je alvast meer info of aanmelden als deelnemer? Dat kan kan via mail of volg @HSGrave op Facebook en Twitter of meld jezelf aan op de Whatsapp nieuwsfeed van het Historisch Spektakel 2021, via deze link.

Deel deze pagina

Voor jong...

Honderden kinderen worden op  3 + 4 april 2021 tot piekenier opgeleid, nadat zij opgeleid zijn door de Baroen. Molensteenkragen worden gemaakt en amuletten verdiend. Samen met generaal Von Rabenhaupt heroverden ze de stad!

Waarom 1674?

In dat jaar is Grave bezet door de Franse koning Lodewijk XIV. Na een lange belegering wordt de stad ontzet door stadhouder Willem III, prins van Oranje. We leren de Franse generaal De Chamilly kennen en de bevelhebber van de Nederlandse troepen Van Rabenhaupt.

Scroll naar beneden voor meer geschiedenis.

...en oud!

De volwassenen struinden door de straten en genoten onder een stralende zon van muziek, spel, kampementen, riddergevechten, ambachtslieden en nog veel meer.

Waar?

In het historische stadje Grave vind een prachtig Spektakel plaats. Het historische centrum van de stad leent zich bij uitstek voor dit soort evenementen.

De activiteiten bevinden zich door het Historisch centrum van het oude stadje Grave en op het Visioterrein. En ook in het Graafs Museum en de Gildekamer zijn uitbeeldingen uit 1674 te zien. De Gildekamer aan de Elisabethstraat in het monument de Hampoort zal omgetoverd worden tot een historische herberg.

Zij zijn er
ook klaar voor!
1674

Wat is er in 2021 te zien en te beleven?

Op diverse plekken in het centrum
Amuletten verdienen met de beeltenis van Prins Willem van Oranje en Anna van Buuren erop door o.a. kleding van musketier Joris zoeken, historisch rondweven, het spel 1674 spelen, je eigen munt maken, een broodje bakken, en meelopen in de Blijde Inkomst.
Leren marcheren bij De Baroen en de historische gevechtskunsten leren?
Dan word je piekenier voor twee dagen!

Visio-terrein
Kampement met o.a. wolviltster, schapen, handboog schieten, ridders, uilen, smid, steenhouwer, lekker eten en drinken. 

Vanaf 19.00 uur de start van een defile met daarna een muziekspektakel tot 21:30 uur. 

Verspreid in de binnenstad
Figuranten in historische kleding en onder meer tollenmaker, mandenvlechters, palingrokers, marskramers, bierbrouwers, kruidenvrouwtje, middeleeuws speelgoed, honing, jam en sieraden. Maar ook een pestdokter, een houtbewerker, de Lucas Florent de troubardoer en de Magiër,  Muziekgroep De Tarantella met rustige muziekstukken en ballades, kampvuurverhalen vertellers en velen anderen.

In en rond De Hampoort
Likeur proeven. Gerookte paling eten.
Het verhaal over 1551 in een tableau met daarin Prins Willem van Oranje en zijn vrouw Anna van Egmond.

Maastraat / Loswal
Broodbakken
Kampement van de scouting en de piekeniers opleiding van de Baroen voor de jeugd van Grave.

Op de Markt
Bezoek markies De Chamilly 
Zie een greep uit het leven van 1674 rondom de Marktpomp. De poppenkunstenaars van theatergroep Plansjet spelen een voorstelling voor jong en oud. Ze ontroeren kinderen en volwassenen met hun marionetten.

In de Rogstraat, Klinkerstraat en Maasstraat
Zie de tientallen historische oude ambachten en zie hoe manden werden gevlecht, de papiermakers aan het werk, het maken van honing en sieraden.

Gildekamer Herberg Tanneke
Laat je fotograferen met historische notabelen en piekeniers. En geniet van een stevige soep met authentiek brood

Meehelpen?

Een evenement als het Historisch Spektakel kan niet zonder de hulp en inzet van vele organisaties en vrijwilligers. Wil je ook meedoen of meehelpen laat dan een bericht achter op onze Facebookpagina of via ons emailadres.

Grave 1674- een beroemd beleg

De 17e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw in Nederland. Dat gold vooral voor Holland dat door overzeese handel rijk was geworden. Zuid-Nederland was wel veroverd door de Nederlandse Republiek maar was Generaliteitsland, wat betekende dat het rechtstreeks bestuurd werd door de Staten Generaal. De mensen waren arm. Het katholieke geloof was verboden en alleen als je protestant was kon je een baantje bij de overheid krijgen.

Zuiderfrontier
Grave maakte deel uit van de Zuiderfrontier, een waterlinie van Sluis tot Nijmegen, met vestingsteden en gebieden die je onder water kon zetten. Deze linie moest ervoor zorgen dat de Republiek niet vanuit het zuiden aangevallen kon worden. Maar in het rampjaar 1672 gebeurde dat toch. De Republiek der Nederlanden wordt aan alle kanten aangevallen.

De Fransen zijn de baas
Omdat ‘s-Hertogenbosch door de Staten Generaal belangrijker wordt gevonden, verplaatst Willem III een deel van het garnizoen uit Grave naar die stad. Door deze tactische fout valt Grave in 1672 zonder dat er een schot gelost is in handen van het Franse leger. De Fransen zijn daarmee baas in Grave en de stad wordt weer katholiek. De bevolking wordt uitgebuit en van welvaart is geen sprake. Geld was er vaak niet dus werden je schulden op een kerfstok gekerfd.

Het beleg van Grave
Twee jaar later, in 1674, verschijnt luitenant-generaal Von Rabenhaupt met een groot Staats leger voor Grave om de Franse bezetting onder generaal Noël Bouton markies de Chamilly uit de vesting te verdrijven. De stad is tot barstens toe met munitie en proviand gevuld, waaronder honderden levende koeien en 500.000 pond kruit voor de 110 kanonnen. Pas na de komst van versterkingen onder Willem III keren de kansen en moet De Chamilly de vestingstad Grave opgeven. Na vier maanden beleg capituleert De Chamilly op 27 oktober 1674, de 28ste trekt Willem III de stad binnen. De 28ste oktober wordt in Grave tot ver in de achttiende eeuw als feestdag gevierd.
Het beleg van Grave heeft zowel in Frankrijk als in Nederland geschiedenis gemaakt. In Frankrijk werd gejuicht over de dapperheid van het Franse garnizoen, in Nederland werd gejuicht over de dapperheid van de aanvalstroepen onder Willem III.

De stad in puin
Grave was compleet aan flarden geschoten. Slechts twee huizen kwamen ongeschonden uit de strijd. De St. Elisabethkerk, het stadhuis en het Catharina Gasthuis, allen waren zwaar beschadigd. Ook het kasteel van Grave, ooit geboorteplaats van Anna van Buren, ontkwam niet aan de beschietingen. Het was onbewoonbaar geworden en is nooit meer hersteld. Het zou jaren duren voordat de verarmde bevolking de huizen in redelijke staat konden herbouwen.

1674 - aanleiding voor het Historisch Spektakel
Tijdens het spektakel laten de Cloveniers deze tijd herleven. We leren de hoofdrolspelers Van Rabenhaupt en De Chamilly kennen. Von Rabenhaupt neemt met zijn Musketiers en vele anderen de stad Grave weer in, en de piekeniers staan weer op wacht bij De Hampoort. We zullen als slotact op waardige wijze afscheid nemen van Generaal de Chamilly en zijn troepen.

Grave 2 dagen
in de sfeer van
1674

Organisatie

De Cloveniers of Schutterye tot Grave tekende voor de organisatie van het Historisch Spektakel in 2016 en 2017. Vanaf 2020 hebben de vrijwilligers van Stichting 0486 Producties het stokje over genomen.

Meer lezen

Bereikbaarheid

Grave ligt aan de N324 en N 321, 25 minuten rijden van Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch. Parkeren buiten de vesting.

Meer lezen

Meer informatie

Meer lezen

Pers

Het evenement leent zich uitstekend voor reportages, interviews en beeldverslagen. Wij willen u daar zoveel als mogelijk in faciliteren. Kijk voor naslag materiaal naar onze Youtube kanaal en Flickr beeldbank. Of neem contact op met peter@0486tv.nl

Meer lezen