real time web analytics

6+7 april 2024
Historisch Spektakel
Toegang gratis

Doe mee op 6+7 april 2024:

Historisch Spektakel 1674 Grave

Het Historisch Spektakel 1674 Grave, de vierde editie
Bereid je voor op een adembenemend tweejaarlijks Historisch Spektakel in Grave tijdens het weekend van 6 en 7 april 2024! De krachten bundelen zich, want Stichting 0486 Producties, Stichting Vestingstad Grave en de Graafse gemeenschap zetten alles op alles om het roemrijke jaar 1674 opnieuw tot leven te brengen. Verwacht een overweldigende dosis actie, het kletteren van wapens en spectaculaire demonstraties. Zowel inwoners als bezoekers worden uitgenodigd om zich in historische kleding te hullen en de volledige historische ervaring te ondergaan. Het Historisch Spektakel in Grave gaat alweer zijn vierde editie tegemoet, en opnieuw wordt de betrokkenheid van de Graafse bevolking, centrumondernemers, muzikanten en maatschappelijk geëngageerde organisaties hoog gewaardeerd. Peter Linders, een trotse inwoner van Grave en tevens medeorganisator, kijkt vol verwachting uit naar 2024. Dit jaar is namelijk bijzonder, omdat het Spektakel samenvalt met de 350e herdenking van de tragische veldslag van 1674. Daarom starten we op vrijdagmiddag en avond van 5 april, al met activiteiten die bijdragen aan deze bijzondere editie. Als bestuurslid van Stichting Vestingstad Grave voelt hij zich nauw betrokken bij deze gedenkwaardige gebeurtenis.

Meedoen?
Heb je de vorige edities mee gedaan? In groepjes, met jouw vereniging of clubje of als individue? Dat kan in deze editie ook weer. Wij zoeken figuranten die de sfeer van 1674 willen uitbeelden. Muzikanten die historische klanken kunnen laten horen en andere leuke ideeën waardoor je in Historisch Grave deze twee dagen het Beleg van 1674 gaat beleven.

Meld je aan via deze link!

"Beleef de Historie: Ondersteun Het Historisch Spektakel 1674 Grave en houd samen de geschiedenis van Grave levend!" 
Ik ben Peter Linders, lid van het bestuur bij Stichting Vestingstad Grave. Met trots kondig ik de 4e editie aan van het Historisch Spektakel. Precies 350 jaar geleden werd onze vestingstad bevrijd van de Franse bezetters door Prins Willem III, een keerpunt in onze nationale geschiedenis dat we herdenken. Het was de overwinning bij de Slag om Grave die Nederland vormgaf. Om dit bijzondere evenement om de twee jaar te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig. We doen een beroep op iedereen die het belangrijk vindt om onze geschiedenis levend te houden. Laten we samen Het Historisch Spektakel 1674 mogelijk maken en ondersteunen!

Wil je steunen, kijk hier voor info

Wilt je alvast meer info of aanmelden als deelnemer? Dat kan kan via mail of volg @HSGrave op Facebook en Twitter of meld jezelf aan op de Whatsapp nieuwsfeed van het Historisch Spektakel 2024, via deze link.

Voor jong...

Honderden kinderen worden op  6 +7 april 2024 tot piekenier opgeleid, nadat zij opgeleid zijn door de Baroen. Molensteenkragen worden gemaakt en amuletten verdiend. Samen met generaal Von Rabenhaupt heroverden ze de stad!
Kinderen kunnen zich vanaf heden opgeven via info@historischspektakel.nl

Waarom 1674?

In dat jaar is Grave bezet door de Franse koning Lodewijk XIV. Na een lange belegering wordt de stad ontzet door stadhouder Willem III, prins van Oranje. We leren de Franse generaal De Chamilly kennen en de bevelhebber van de Nederlandse troepen Van Rabenhaupt.

Scroll naar beneden voor meer geschiedenis.

...en oud!

De volwassenen struinden door de straten en genoten onder een stralende zon van muziek, spel, kampementen, riddergevechten, ambachtslieden en nog veel meer.

Waar en hoelaat?

In het historische stadje Grave vind een prachtig Spektakel plaats. Het historische centrum van de stad leent zich bij uitstek voor dit soort evenementen.

Je kan sfeer proeven door het gehele Historisch centrum van het oude stadje Grave. Op het Bekaf terrein is een kampement ingericht met veel demonstraties en gezelligheid. En ook in het Graafs Museum en de Gildekamer zijn uitbeeldingen uit 1674 te zien. De Gildekamer aan de Elisabethstraat in het monument de Hampoort zal omgetoverd worden tot de historische herberg 'Tanneke' genoemd naar het koosnaampje van Anna van Buuren.

Er is tijdens deze dagen zo ontzettend veel te zien en te beleven. Tijdens het spektakel worden programmaboekjes uitgedeeld met een kaartje wat waar te doen is. Noteer alvast dat je vanaf 11:00 uur in de Vestingstad onder pannen bent.

Zij zijn er
ook klaar voor!
1674

Wat was er in 2022 te zien en te beleven? Programma 2024 volgt in najaar.

Op diverse plekken in het centrum
Ambachten aanschouwen in de Klinkerstraat en op het Maaspleintje, het spel 1674 spelen, naar de poppenkast gaan in het Historisch Stadhuis over het Geheim van de Hampoort, genieten van de troubardours vanaf de bourgondische terrassen, en meelopen in de Blijde Inkomst.

Het Visio park is het festivalterrein achter de Hampoort
Groots kampement met o.a. onder meer tollenmaker, mandenvlechters,  marskramers, bierbrouwers, kruidenvrouwtje, middeleeuws speelgoed, honing, jam en sieraden. 
Maar ook een pestdokter, een houtbewerker, wolviltster, schapen, handboog schieten, ridders, uilen, smid, steenhouwer, veel demonstraties met lekker eten en drinken. Muzikanten maken muziek en marktkooplui verkopen hun waar en lopen geregeld door de binnenstad van Grave.

Leren marcheren bij De Baroen en de historische gevechtskunsten leren?
Dan word je piekenier voor twee dagen! (Geef je hier gratis op, klik op de link)

Kampement van de scouting en leer broodbakken.

Op zaterdag vanaf 19.00 uur de start van een defile met daarna een cultuur-muziekspektakel tot 21:30 uur. 

In en rond De Hampoort
Het Graafs Stads Museum en de Gildekamer zijn uitbeeldingen uit 1674 te zien. Likier proeven. De onderaardse gang in onder begeleiding van een gids.
Het verhaal over 1551 in een tableau met daarin Prins Willem van Oranje en zijn vrouw Anna van Egmond.

Gildekamer Herberg Tanneke
Laat je fotograferen met historische notabelen en piekeniers. En geniet van een stevige soep met authentiek brood

In de binnenstad van Vestingstad Grave
Meerdere malen gaat er een grote historische optocht door het centrum. Bezoek op de Markt en de Hoofdwagt markies De Chamilly en Generaal van Rabenhaubt en hoor hoe ze het beleg bespreken. En uiteraard is er gelegenheid voor een foto momentje.
Loop door de Klinkerstraat, Rogstraat en Maasstraat en zie de historsche uitdossingen van tientallen ondernemers en winkeliers die u meenemen in de tijd waar historische oude ambachten nog aan de orde van de dag waren. Geniet op de velen terassen van de sfeer van deze historische dagen in het vestingstadje Grave. 

Veldslag 1674
Op zondag om 16:00 uur is er een heuse veldslag tussen de Franse en Staatse troepen op het festivalterrein.

Bekijk de 'making off en aftermovie' van het spektakel 2022 hier. Of klik door naar een fotoimpressie gemaakt door de deelnemers van de fotowedstrijd

Meehelpen?

Een evenement als het Historisch Spektakel kan niet zonder de hulp en inzet van vele organisaties en vrijwilligers. Wil je ook meedoen of meehelpen laat dan een bericht achter op onze Facebookpagina of via ons emailadres.

Historische prent van het Beleg van Grave 1674, herdacht tijdens het Spektakel

Grave 1674- een beroemd beleg

De 17e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw in Nederland. Dat gold vooral voor Holland dat door overzeese handel rijk was geworden. Zuid-Nederland was wel veroverd door de Nederlandse Republiek maar was Generaliteitsland, wat betekende dat het rechtstreeks bestuurd werd door de Staten Generaal. De mensen waren arm. Het katholieke geloof was verboden en alleen als je protestant was kon je een baantje bij de overheid krijgen.

Zuiderfrontier
Grave maakte deel uit van de Zuiderfrontier, een waterlinie van Sluis tot Nijmegen, met vestingsteden en gebieden die je onder water kon zetten. Deze linie moest ervoor zorgen dat de Republiek niet vanuit het zuiden aangevallen kon worden. Maar in het rampjaar 1672 gebeurde dat toch. De Republiek der Nederlanden wordt aan alle kanten aangevallen.

De Fransen zijn de baas
Omdat ‘s-Hertogenbosch door de Staten Generaal belangrijker wordt gevonden, verplaatst Willem III een deel van het garnizoen uit Grave naar die stad. Door deze tactische fout valt Grave in 1672 zonder dat er een schot gelost is in handen van het Franse leger. De Fransen zijn daarmee baas in Grave en de stad wordt weer katholiek. De bevolking wordt uitgebuit en van welvaart is geen sprake. Geld was er vaak niet dus werden je schulden op een kerfstok gekerfd.

Het beleg van Grave
Twee jaar later, in 1674, verschijnt luitenant-generaal Von Rabenhaupt met een groot Staats leger voor Grave om de Franse bezetting onder generaal Noël Bouton markies de Chamilly uit de vesting te verdrijven. De stad is tot barstens toe met munitie en proviand gevuld, waaronder honderden levende koeien en 500.000 pond kruit voor de 110 kanonnen. Pas na de komst van versterkingen onder Willem III keren de kansen en moet De Chamilly de vestingstad Grave opgeven. Na vier maanden beleg capituleert De Chamilly op 27 oktober 1674, de 28ste trekt Willem III de stad binnen. De 28ste oktober wordt in Grave tot ver in de achttiende eeuw als feestdag gevierd.
Het beleg van Grave heeft zowel in Frankrijk als in Nederland geschiedenis gemaakt. In Frankrijk werd gejuicht over de dapperheid van het Franse garnizoen, in Nederland werd gejuicht over de dapperheid van de aanvalstroepen onder Willem III.

De stad in puin
Grave was compleet aan flarden geschoten. Slechts twee huizen kwamen ongeschonden uit de strijd. De St. Elisabethkerk, het stadhuis en het Catharina Gasthuis, allen waren zwaar beschadigd. Ook het kasteel van Grave, ooit geboorteplaats van Anna van Buren, ontkwam niet aan de beschietingen. Het was onbewoonbaar geworden en is nooit meer hersteld. Het zou jaren duren voordat de verarmde bevolking de huizen in redelijke staat konden herbouwen.

1674 - aanleiding voor het Historisch Spektakel
Tijdens het spektakel laten de Cloveniers deze tijd herleven. We leren de hoofdrolspelers Van Rabenhaupt en De Chamilly kennen. Von Rabenhaupt neemt met zijn Musketiers en vele anderen de stad Grave weer in, en de piekeniers staan weer op wacht bij De Hampoort. We zullen als slotact op waardige wijze afscheid nemen van Generaal de Chamilly en zijn troepen.

Grave 2 dagen
in de sfeer van
1674

Organisatie

De Cloveniers of Schutterye tot Grave tekende voor de organisatie van het Historisch Spektakel in 2016 en 2017. Vanaf 2020 hebben de vrijwilligers van Stichting 0486 Producties en Stichting Vestingstad Grave het stokje over genomen.

Huisregels Evenement

Meer lezen

Bereikbaarheid

Grave ligt aan de N324 en N 321, 25 minuten rijden van Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch. Parkeren buiten de vesting.

Nieuwsbrief
Inschrijven Nieuwsbrief

Meer lezen

Meer informatie

Meer lezen

Pers

Het evenement leent zich uitstekend voor reportages, interviews en beeldverslagen. 

Aanmelden Pers

Kijk voor naslag materiaal naar onze Youtube kanaal en Flickr Beeldbank. Of neem contact op met peter@historischspektakel.nl

Meer lezen

Deel deze pagina