real time web analytics
6+7 april 2024
Historisch Spektakel
Toegang gratis

Doe mee op 6+7 april 2024:

Historisch Spektakel 1674 Grave

Het Historisch Spektakel 1674 Grave, de vierde editie
Bereid je voor op een adembenemend tweejaarlijks Historisch Spektakel in Grave tijdens het weekend van 6 en 7 april 2024! De krachten bundelen zich, want Stichting 0486 Producties, Stichting Vestingstad Grave en de Graafse gemeenschap zetten alles op alles om het roemrijke jaar 1674 opnieuw tot leven te brengen. Verwacht een overweldigende dosis actie, het kletteren van wapens en spectaculaire demonstraties. Zowel inwoners als bezoekers worden uitgenodigd om zich in historische kleding te hullen en de volledige historische ervaring te ondergaan. Het Historisch Spektakel in Grave gaat alweer zijn vierde editie tegemoet, en opnieuw wordt de betrokkenheid van de Graafse bevolking, centrumondernemers, muzikanten en maatschappelijk geëngageerde organisaties hoog gewaardeerd. Peter Linders, een trotse inwoner van Grave en tevens medeorganisator, kijkt vol verwachting uit naar 2024. Dit jaar is namelijk bijzonder, omdat het Spektakel samenvalt met de 350e herdenking van de tragische veldslag van 1674. Daarom starten we op zaterdagochtend van 6 april, met een symposium over het beleg en bevrijding van Grave. Als bestuurslid van Stichting Vestingstad Grave voelt hij zich nauw betrokken bij deze gedenkwaardige gebeurtenis.

Meedoen?
Heb je de vorige edities mee gedaan? In groepjes, met jouw vereniging of clubje of als individue? Dat kan in deze editie ook weer. Wij zoeken figuranten die de sfeer van de 17e eeuw willen uitbeelden. Muzikanten die historische klanken kunnen laten horen en andere leuke ideeën waardoor je in Historisch Grave deze twee dagen het Beleg van 1674 gaat beleven.

Meld je aan via deze link!

"Beleef de Historie: Ondersteun Het Historisch Spektakel 1674 Grave en houd samen de geschiedenis van Grave levend!" 
Ik ben Peter Linders, lid van het bestuur bij Stichting Vestingstad Grave. Met trots kondig ik de 4e editie aan van het Historisch Spektakel. Precies 350 jaar geleden werd onze vestingstad bevrijd van de Franse bezetters door Prins Willem III, een keerpunt in onze nationale geschiedenis dat we herdenken. Het was de overwinning bij de Slag om Grave die Nederland vormgaf. Om dit bijzondere evenement om de twee jaar te kunnen blijven organiseren, hebben we jouw steun nodig. We doen een beroep op iedereen die het belangrijk vindt om onze geschiedenis levend te houden. Laten we samen Het Historisch Spektakel 1674 mogelijk maken en ondersteunen!

Wil je steunen, kijk hier voor info

Wilt je meer informatie of aanmelden als deelnemer? Dat kan kan via mail of volg @HSGrave op Facebook en Twitter of meld jezelf aan op de Whatsapp nieuwsfeed van het Historisch Spektakel 2024, via deze link.

Hand test.960x0

Beleef het verleden tijdens het Historisch Spektakel in Grave op 6 en 7 april 2024. Ontdek alles wat je moet weten over dit evenement door de gratis 'Vestingstad Grave' app te downloaden, beschikbaar voor zowel IOS als Android. De app biedt uitgebreide informatie over de diverse activiteiten, advies voor verkeer en parkeren, en interactieve routes naar alle locaties. Voor nog meer details, en downloaden klik hier.

Voor jong...

Honderden kinderen worden op  6 +7 april 2024 tot piekenier opgeleid, nadat zij opgeleid zijn door de Baroen. Molensteenkragen worden gemaakt en amuletten verdiend. Samen met generaal Von Rabenhaupt heroverden ze de stad!
Kinderen kunnen zich vanaf heden opgeven via
dit formulier

Waarom 1674?

In dat jaar is Grave bezet door de Franse koning Lodewijk XIV. Na een lange belegering wordt de stad ontzet door stadhouder Willem III, prins van Oranje. We leren de Franse generaal De Chamilly kennen en de bevelhebber van de Nederlandse troepen Van Rabenhaupt.

Scroll naar beneden voor meer geschiedenis.

...en oud!

De volwassenen struinden door de straten en genoten onder een stralende zon van muziek, spel, kampementen, riddergevechten, ambachtslieden en nog veel meer.

Waar en hoelaat?

In het historische stadje Grave vind een prachtig Spektakel plaats. Het historische centrum van de stad leent zich bij uitstek voor dit soort evenementen.

Je kan sfeer proeven door het gehele Historisch centrum van het oude stadje Grave. Op het Bekaf terrein en aan de Loswal is een kampement ingericht met veel demonstraties en gezelligheid. En ook in het Historisch Stadhuis en de Elisabethkerk zijn uitbeeldingen uit 1674 te zien. Café Oud Grave aan de Klinkerstraat zal omgetoverd worden tot de historische herberg 'Tanneke' genoemd naar het koosnaampje van Anna van Buuren. Op de bourgondische Markt in Grave worden bijzondere verhalen vanuit een Kiosk verteld en bij de Marktpomp wasvrouwen letterlijk de was doen en buiten hangen. Aan de Maaskade is een handelskade met militaire demonstraties. Door de gehele vesting worden ambachten getoond onder het genot van eten, drinken en muzikale klanken van rondlopende troubardours. 

Er is tijdens deze dagen zo ontzettend veel te zien en te beleven. Tijdens het spektakel worden programmaboekjes uitgedeeld met een kaartje wat waar te doen is. Noteer alvast dat je vanaf 11:00 uur in de Vestingstad onder pannen bent.

Zij zijn er
ook klaar voor!
1674

Wat is er te zien en te beleven? 

Op diverse plekken in het centrum
Ambachten aanschouwen in de Rogstraat, Klinkerstraat en op het Maaspleintje, het spel 1674 spelen, naar vertellingen en kluchten kijken bij het Historisch Stadhuis, genieten van de troubardours vanaf de bourgondische terrassen, en meelopen in de Blijde Inkomst.

Bekaf is het festivalterrein achter de bastion bij de Haven
Groots kampement met o.a. onder meer tollenmaker, mandenvlechters,  marskramers, bierbrouwers, kruidenvrouwtje, middeleeuws speelgoed, honing, jam en sieraden. 
Maar ook een pestdokter, een houtbewerker, wolviltster, schapen, handboog schieten, ridders, uilen, smid, steenhouwer, veel demonstraties met lekker eten en drinken. Muzikanten maken muziek en marktkooplui verkopen hun waar en lopen geregeld door de binnenstad van Grave.

Op de Hoofdwagt leren marcheren bij De Baroen en de historische gevechtskunsten leren?
Dan word je piekenier voor twee dagen! (Geef je hier gratis op, klik op de link)

Op de loswal een kampement van de Franse troepen en de scouting. Leer daar broodbakken en marcheren.

Op zaterdag en zondag een blijde inkomst defile om 12:00 uur en 16:00 uur. En zaterdag om 19:30 uur een cultuur-muziekspektakel op de Markt van Grave. 

In en rond Hoofdwagt
In het Historisch Stadhuis en de Elisabethkerk zijn uitbeeldingen uit 1674 te zien. Likier proeven. 
Het verhaal over 1551 in een tableau met daarin Prins Willem van Oranje en zijn vrouw Anna van Egmond.

Op de foto met historische figuren
Laat je fotograferen met historische notabelen, generaals en piekeniers. En geniet in de gehele stad van bourgondisch eten en drinken met authentiek brood.

In de binnenstad van Vestingstad Grave
Meerdere malen gaat er een grote historische optocht door het centrum. Bezoek op de Markt en de Hoofdwagt markies De Chamilly en Generaal van Rabenhaubt en hoor hoe ze het beleg bespreken. En uiteraard is er gelegenheid voor een foto momentje.
Loop door de Klinkerstraat, Rogstraat en Maasstraat en zie de historsche uitdossingen van tientallen ondernemers en winkeliers die u meenemen in de tijd waar historische oude ambachten nog aan de orde van de dag waren. Geniet op de velen terassen van de sfeer van deze historische dagen in het vestingstadje Grave. 

Veldslag 1674
Op zondag om 16:00 uur is er een heuse aanval te water en aan de Loswal en van de Staatse troepen op de Maas, waar Grave na enige gevechtshandelingen bevrijd gaat worden.

Bekijk de 'making off en aftermovie' van het spektakel 2022 hier. Of klik door naar een fotoimpressie gemaakt door de deelnemers van de fotowedstrijd

Het programma van Historisch Spektakel 2024

Dit jaar hebben wij vijf kampementen ingericht die zeker een bezoek waard zijn. Het huurlingenkampement op Bekaf, het kampement van het Franse garderegiment d'r Kueb van Heele en de kanonniers van de Bergse Batterij aan de Loswal. Ook is er het kampement van de Borgerij op de mooiste plek van de vesting, De Kat, bij het Arsenaal. Ten slotte is er het kampement van Baroen, de opleidingscommandant van het Staatse jeugdleger.

HSGrave spread 3000px

Meehelpen?

Een evenement als het Historisch Spektakel kan niet zonder de hulp en inzet van vele organisaties en vrijwilligers. Wil je ook meedoen of meehelpen laat dan een bericht achter op onze Facebookpagina of via ons emailadres.

Historische prent van het Beleg van Grave 1674, herdacht tijdens het Spektakel

Grave 1674- een beroemd beleg

De 17e eeuw staat bekend als de Gouden Eeuw in Nederland. Dat gold vooral voor Holland dat door overzeese handel rijk was geworden. Zuid-Nederland was wel veroverd door de Nederlandse Republiek maar was Generaliteitsland, wat betekende dat het rechtstreeks bestuurd werd door de Staten Generaal. De mensen waren arm. Het katholieke geloof was verboden en alleen als je protestant was kon je een baantje bij de overheid krijgen.

Zuiderfrontier
Grave maakte deel uit van de Zuiderfrontier, een waterlinie van Sluis tot Nijmegen, met vestingsteden en gebieden die je onder water kon zetten. Deze linie moest ervoor zorgen dat de Republiek niet vanuit het zuiden aangevallen kon worden. Maar in het rampjaar 1672 gebeurde dat toch. De Republiek der Nederlanden wordt aan alle kanten aangevallen.

De Fransen zijn de baas
Omdat ‘s-Hertogenbosch door de Staten Generaal belangrijker wordt gevonden, verplaatst Willem III een deel van het garnizoen uit Grave naar die stad. Door deze tactische fout valt Grave in 1672 zonder dat er een schot gelost is in handen van het Franse leger. De Fransen zijn daarmee baas in Grave en de stad wordt weer katholiek. De bevolking wordt uitgebuit en van welvaart is geen sprake. Geld was er vaak niet dus werden je schulden op een kerfstok gekerfd.

Het beleg van Grave
Twee jaar later, in 1674, verschijnt luitenant-generaal Von Rabenhaupt met een groot Staats leger voor Grave om de Franse bezetting onder generaal Noël Bouton markies de Chamilly uit de vesting te verdrijven. De stad is tot barstens toe met munitie en proviand gevuld, waaronder honderden levende koeien en 500.000 pond kruit voor de 110 kanonnen. Pas na de komst van versterkingen onder Willem III keren de kansen en moet De Chamilly de vestingstad Grave opgeven. Na vier maanden beleg capituleert De Chamilly op 27 oktober 1674, de 28ste trekt Willem III de stad binnen. De 28ste oktober wordt in Grave tot ver in de achttiende eeuw als feestdag gevierd.
Het beleg van Grave heeft zowel in Frankrijk als in Nederland geschiedenis gemaakt. In Frankrijk werd gejuicht over de dapperheid van het Franse garnizoen, in Nederland werd gejuicht over de dapperheid van de aanvalstroepen onder Willem III.

De stad in puin
Grave was compleet aan flarden geschoten. Slechts twee huizen kwamen ongeschonden uit de strijd. De St. Elisabethkerk, het stadhuis en het Catharina Gasthuis, allen waren zwaar beschadigd. Ook het kasteel van Grave, ooit geboorteplaats van Anna van Buren, ontkwam niet aan de beschietingen. Het was onbewoonbaar geworden en is nooit meer hersteld. Het zou jaren duren voordat de verarmde bevolking de huizen in redelijke staat konden herbouwen.

1674 - aanleiding voor het Historisch Spektakel
Tijdens het spektakel laten de Cloveniers deze tijd herleven. We leren de hoofdrolspelers Van Rabenhaupt en De Chamilly kennen. Von Rabenhaupt neemt met zijn Musketiers en vele anderen de stad Grave weer in, en de piekeniers staan weer op wacht bij De Hampoort. We zullen als slotact op waardige wijze afscheid nemen van Generaal de Chamilly en zijn troepen.

Grave 2 dagen
in de sfeer van
1674

Organisatie

De Cloveniers of Schutterye tot Grave tekende voor de organisatie van het Historisch Spektakel in 2016 en 2017. Vanaf 2020 hebben de vrijwilligers van Stichting 0486 Producties en Stichting Vestingstad Grave het stokje over genomen.

Huisregels Evenement

Meer lezen

Bereikbaarheid

Grave ligt aan de N324 en N 321, 25 minuten rijden van Nijmegen, Eindhoven en Den Bosch. Parkeren buiten de vesting.

Meer informatie over verkeer & parkeer

Nieuwsbrief
Inschrijven Nieuwsbrief

Meer lezen

Meer informatie

Meer lezen

Pers

Het evenement leent zich uitstekend voor reportages, interviews en beeldverslagen. 

Aanmelden Pers

Kijk voor naslag materiaal naar onze Youtube kanaal en Flickr Beeldbank. Of neem contact op met peter@historischspektakel.nl

Meer lezen

Mede mogelijk gemaakt door:

Deel deze pagina